https://www.douffetheuts.nl/dodelijke-dieetpil-boetes-en-gevangenisstraf/n194c0
 
Miljoenen mensen gebruikten hem: de “dieetpil” Mediator. Later bleek dat het gebruik van deze pil tot ernstige hartproblemen en zelfs de dood kon leiden. De rechtbank in Parijs boog zich onlangs over de kwestie.
Dodelijke dieetpil: boetes en gevangenisstraf.

Miljoenen mensen gebruikten hem: de “dieetpil” Mediator. Later bleek dat het gebruik van deze pil tot ernstige hartproblemen en zelfs de dood kon leiden. De rechtbank in Parijs boog zich onlangs over de kwestie.

Hoewel Mediator oorspronkelijk in 1976 door de Franse farmaceut Servier op de markt werd gebracht voor de behandeling van diabetes, raakte de pil al snel geliefd onder mensen die snel en gemakkelijk een paar kilo wilden afvallen. Dit vanwege het eetlust onderdrukkende effect van Mediator.

De dieetpil bleef ongeveer 33 jaar op de markt, en werd in die periode door ongeveer vijf miljoen mensen gebruikt. Eind jaren ’90 werd al duidelijk dat Mediator tot ernstige hartproblemen kon leiden. Hoewel veel Europese landen en de Verenigde Staten Mediator uit de handel haalden, bleef de dieetpil in Frankrijk tot 2009 verkrijgbaar.

Geschat wordt dat vijfhonderd tot tweeduizend mensen zijn overleden als gevolg van het gebruik van Mediator. Anderen liepen ernstige gezondheidsproblemen op.  

Thans heeft de rechtbank geoordeeld dat de Franse farmaceut Servier zich bewust was van het gevaar van Mediator, maar opzettelijk heeft besloten dit te negeren. Dit wordt haar ernstig verweten. Aan Servier is derhalve een boete opgelegd van 2,7 miljoen euro. Ook is bepaald dat het bedrijf voor zeker € 158.000.000,- aan schadevergoedingen moet betalen aan gedupeerden. Verder heeft de rechtbank Jean-Philippe Seta, voormalig topman van Servier, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar opgelegd. Tot slot heeft de rechtbank het Franse geneesmiddelenagentschap ANSM een boete opgelegd van € 303.000,-, daar deze zou hebben gefaald in zijn rol als gezondheidspolitie en toezichthouder.

De zaak omtrent Mediator wordt gezien als een van de grootste gezondheidsschandalen in de Franse geschiedenis.

Heeft u letsel opgelopen ten gevolge van verkeerd voorgeschreven medicatie? Neem dan contact op met onze letselschadespecialist, mr. M.M. van Tol. Dit kan ook via Whatsapp. App uw vraag naar 046-4206400 en wij gaan voor u aan de slag!