https://www.douffetheuts.nl/samen-een-huis-gekocht-vergeet-dit-dan-zeker-niet/n208c0
 
Samen een huis gekocht? Vergeet dit dan zeker niet!
10 januari 2024
Douffet & Heuts
Woont u samen met uw partner en heeft u samen een huis gekocht? En heeft u eigen geld ingelegd, of met uw spaargeld het huis verbouwd? Lees dan snel verder.
Samen een huis gekocht? Vergeet dit dan zeker niet!

Het komt regelmatig voor dat bij het kopen van een huis één van de partners meer geld inlegt dan de ander. Of dat nu is voor de aankoopsom, of voor een verbouwing; het is zeker niet altijd zo dat alles 50/50 gedeeld wordt.

En wat nu als de relatie wordt verbroken, en het huis verkocht wordt? Wat gebeurt er dan met uw investering? Krijgt u die terug?

Als voorbeeld nemen we Jan en Toos. Zij kopen in 2010 samen een huis. Een deel kunnen zij financieren, maar een klein deel van het aankoopbedrag, € 20.000,-, moeten ze zelf betalen. Jan heeft niet zoveel spaargeld. Toos wel; zij heeft € 40.000,- gespaard. Jan en Toos besluiten om € 20.000,- van het geld van Toos te gebruiken om de woning te kopen.

Aan het huis moet ook nog wat verbouwd worden. Er komt in 2011 een nieuwe keuken en badkamer in, en er worden nieuwe kozijnen geplaatst. De resterende € 20.000,- van het spaargeld van Toos gaat hieraan op.

In 2020 besluiten Jan en Toos dat de koek op is. Ze gaan uit elkaar. Ieder mag zijn eigen spullen houden, en de woning wordt verkocht. Deze is inmiddels in waarde gestegen. Jan en Toos verkopen hun woning dan ook met een mooie winst. Na aftrek van de hypotheek is er € 60.000,- overwaarde om te verdelen. Nu Toos € 40.000,- spaargeld in de woning heeft geïnvesteerd, wil ze dit graag terug. Dan blijft er nog € 20.000,- om te delen. Dit betekent dat Toos € 50.000,- krijgt, en Jan € 10.000,-. Maar daar is Jan het niet mee eens!

Toos en Jan hebben nooit een samenlevingscontract opgemaakt. Over eventuele vergoedingsrechten is nooit iets geregeld. Toos heeft wel, door meer in de woning te investeren dan Jan, een vordering op Jan gekregen van € 40.000,-. Nu Toos en Jan hierover niets hebben vastgelegd, geldt voor deze vordering algemene verbintenissenrecht. Dit betekent dat er rekening moet worden gehouden met de verjaringstermijnen voor vorderingen. Deze bedraagt volgens de wet in gevallen als deze 5 jaar. Dit betekent dat de vordering van Toos op Jan 5 jaar na het opeisbaar worden daarvan (in dit geval: vanaf het moment dat het geld geïnvesteerd is door Toos) vervalt. Daarna kan Toos dit bedrag niet meer terugvorderen, tenzij zij de verjaring gestuit heeft. Dit kan door een stuitingshandeling, bijvoorbeeld het sturen van een aangetekende brief waarin Toos aan Jan duidelijk kenbaar maakt dat zij nog altijd aanspraak maakt op haar vordering. Vanaf dat moment gaat er een nieuwe termijn van vijf jaar lopen.

Toos heeft hier echter nooit aan gedacht. Zij vertrouwde erop dat ze – mocht het ooit mis gaan tussen haar en Jan – haar investering wel terug zou krijgen. Zij heeft het nooit nodig gevonden hiervoor dingen op papier te zetten.

Helaas pakt dit negatief uit voor Toos. Haar vordering op Jan is verjaard. De overwaarde moet dus gewoon 50/50 verdeeld worden. Zowel Toos als Jan krijgen € 30.000,-. Hiermee heeft Toos onder de streep € 10.000,- verloren, terwijl Jan € 30.000,- rijker is.

Om dergelijke situaties te voorkomen, doet u er goed aan om dit soort zaken goed vast te leggen. Zo komt u niet voor verrassingen komt te staan. Wilt u weten hoe? Of wilt u weten of u alles goed juridisch heeft dichtgetimmerd? Neem dan contact met ons op. Ook bij andere vragen over dit onderwerp staan wij u uiteraard graag te woord.