
Rechten van ouders
In Nederland hebben zowel de vader als de moeder van een kind wettelijke rechten en verantwoordelijkheden, ongeacht de relatiestatus. Dit betekent dat beide ouders het recht hebben om hun kind te zien en tijd met hun kind door te brengen, tenzij de rechter anders heeft beslist.
Redenen voor stopzetting van omgang
Er zijn situaties waarin het stopzetten van de omgang gerechtvaardigd kan zijn, zoals wanneer de veiligheid of het welzijn van het kind in gevaar is. Dit kan te maken hebben met huiselijk geweld, misbruik of andere ernstige problemen. In deze gevallen kan een ouder bij de rechtbank een verzoek indienen om de omgang op te schorten.
Gerechtelijke stappen
Als uw ex-partner zonder geldige reden de omgang heeft stopgezet en u bent het hier niet mee eens, dan is het raadzaam om eerst te proberen met elkaar hierover te praten en tot een overeenkomst te komen. Als dat niet lukt, kunt u juridische stappen overwegen. Een advocaat zal eerst proberen alsnog in onderling overleg tot hervatting van de omgang te komen. Als dat niet werkt, kunt u naar de rechter stappen om een omgangsregeling af te dwingen. De rechter zal de zaak zorgvuldig onderzoeken en een beslissing nemen op basis van het belang van het kind.
Conclusie
In de meeste gevallen kan uw ex niet zomaar de omgang stopzetten zonder geldige reden. U heeft rechten als ouder, en als die worden geschonden, kunt u juridische stappen ondernemen. Het is evenwel vaak het beste om te proberen samen in overleg te treden voordat u de weg naar de rechter bewandelt. Blijf in uw onderlinge communicatie altijd respectvol en probeer de situatie niet te laten escaleren. Indien het niet mogelijk is er onderling uit te komen, kan een advocaat u helpen om de best mogelijke oplossing te vinden voor u en uw kind.
Heeft u vragen over uw recht op omgang? Neem dan contact op met een van onze familierechtspecialisten. Dit kan ook via Whatsapp. App uw vraag naar 046-4206400 en wij gaan voor u aan de slag!