https://www.douffetheuts.nl/verzekeraar-keert-niet-uit-bij-verkeersongeval-door-smartphone/n74c0
 
De smartphone maakt onderdeel uit van ons dagelijks leven. We gebruiken de smartphone vaak en in allerlei situaties en niet alleen om te bellen.
Verzekeraar keert niet uit bij verkeersongeval door smartphone

Verzekeraar keert niet uit bij verkeersongeval door smartphone

De smartphone maakt onderdeel uit van ons dagelijks leven. We gebruiken de smartphone vaak en in allerlei situaties en niet alleen om te bellen. Voor Whatsapp, Facebook, e-mail, video’s en noem maar op. Helaas wordt de smartphone ook gebruikt tijdens het fietsen of autorijden.

Het aantal verkeersongelukken is het afgelopen jaar met 8% toegenomen. Verzekeraars vermoeden dat afleiding door de smartphone een van de belangrijkste oorzaken is van de stijging van het aantal verkeersongelukken met auto’s.

Door je smartphone tijdens het rijden te gebruiken, word je afgeleid en reageer je als bestuurder een stuk trager op situaties die zich in het verkeer voordoen. Je brengt daarbij je eigen veiligheid maar ook de veiligheid van andere verkeersdeelnemers in gevaar. Verschillende organisaties hebben gewezen op de risico’s van het gebruik van smartphones tijdens het autorijden.

Verzekeraars hebben al aangegeven paal en perk te willen stellen aan het gebruik van de smartphone in het verkeer. Zij geven aan geen schade te vergoeden, die is veroorzaakt terwijl de bestuurder gebruik maakte van de smartphone. In principe hebben verzekeraars het recht om dit te doen. Zowel op grond van de wet als op grond van de verzekeringspolis. In de polis staat immers dat de bestuurder en verzekerde zich aan de regelgeving en de wetgeving moet houden. Het gebruik van de smartphone tijdens het rijden is een strafbaar feit. Indien de bestuurder wordt betrapt door de politie, loopt hij het risico een boete te moeten betalen van € 220,- of hoger.

Als de verzekeraar de schade door een ongeluk niet dekt, kan dat dus grote gevolgen hebben voor de automobilist die een ongeluk veroorzaakt. De bestuurder moet dan een boete betalen aan justitie en de schade van anderen en zichzelf  vergoeden. Daarnaast kunnen ook alle opgebouwde schadevrije jaren verloren gaan.

Een simpel berichtje via Whatsapp in de auto kan dus vergaande consequenties hebben.

Verzekeraars willen graag meer inzage in het gebruik van de smartphone van automobilisten tijdens het rijden. Het bewijs dat een automobilist zijn smartphone heeft gebruikt tijdens een ongeval, is namelijk vaak lastig te leveren. Verzekeraars willen daarom de bevoegdheid krijgen om telefoongegevens te kunnen inzien. Bijvoorbeeld om te kunnen checken of er een Whatsapp-gesprek open stond op het moment dat het ongeval plaatsvond. Op dit moment vinden rechters dat deze wens van de verzekeraars te ver gaat. De verzekeraar is immers geen politie en mag de privacy van bestuurders niet schenden.

Het is duidelijk dat er aandacht bestaat voor dit onderwerp en dat er consequent gewaarschuwd moet worden voor het gebruik van de smartphone tijdens het rijden.  Inmiddels zijn er plannen om nader onderzoek te doen naar het gebruik van de smartphone in het verkeer en de samenhang met ongevallen. Ook is er een Rijveilig app ontwikkeld. De app blokkeert alle binnenkomende berichtjes die de bestuurder kunnen afleiden, zodra de auto harder dan 15 kilometer per uur rijdt. Indien de auto stil staat, komen de berichten binnen. De app blokkeert het navigatiesysteem en het handsfree bellen niet. De app is op dit moment alleen beschikbaar voor android toestellen.

Waarschijnlijk zullen er in de toekomst meer van dit soort systemen beschikbaar komen, hetgeen de verkeersveiligheid natuurlijk ten goede komt. Ook nader onderzoek naar de invloed van het gebruik van smartphones in relatie tot verkeersongevallen, kan zinvolle informatie opleveren.

Voorlopig is het verstandig om je telefoon niet tijdens het autorijden te gebruiken.

Leg de smartphone aan de kant! Dit kan een hoop ellende en kosten voorkomen. Mocht je onverhoopt toch in een dergelijke situatie terechtkomen en word je (onterecht) beschuldigd van smartphone gebruik in het verkeer, neem dan contact met ons op. Wellicht kunnen wij je verder helpen.