https://www.douffetheuts.nl/fiscale-wijzigingen-partneralimentatie/n183c0
 
Fiscale wijzigingen partneralimentatie
27 mei 2020
Douffet & Heuts
Vanaf 1 januari 2020 is er een wijziging ingegaan voor de fiscale aftrekbaarheid van de aan de ex-partner betaalde partneralimentatie. Wij leggen u uit wat de gevolgen hiervan zijn.
Fiscale wijzigingen partneralimentatie

Indien u partneralimentatie betaalt aan uw ex-partner, mag u de betaalde partneralimentatie in uw aangifte inkomstenbelasting aftrekken als ‘betaalde partneralimentatie en andere onderhoudsverplichtingen’.  Vanaf 1 januari 2020 is er een wijziging ingegaan voor de fiscale aftrekbaarheid van de aan de ex-partner betaalde partneralimentatie.

Met ingang van 1 januari 2020 geldt dat de betaalde partneralimentatie aftrekbaar is tegen maximaal 46% (dit was 52%). Dit percentage zal de komende jaren verder worden verlaagd naar 43% vanaf 1 januari 2021, 40% vanaf 1 januari 2022 en 37% vanaf 1 januari 2023.

Deze beperking van de aftrekbaarheid van de betaalde partneralimentatie kan invloed hebben op de partneralimentatie die u moet betalen aan uw ex-partner. Uw draagkracht voor het betalen van partneralimentatie kan hierdoor namelijk zijn afgenomen.

Om vast te stellen of u in aanmerking komt voor een wijziging van de door u te betalen partneralimentatie, kunt u contact opnemen met kantoor voor het laten maken van een herberekening van de partneralimentatie. Onze medewerkers staan u graag te woord!