
Veel mensen worden er pas op latere leeftijd mee geconfronteerd: hun vader blijkt niet hun juridisch ouder te zijn. Dit kan het geval zijn wanneer uw vader pas later in uw leven in beeld komt, maar u kunt hier ook onverwacht mee worden geconfronteerd (bijvoorbeeld na overlijden van uw vader) omdat uw vader u abusievelijk nooit erkend heeft. In dit soort gevallen kunt u het vaderschap middels gerechtelijke weg laten vaststellen.
Indien een vader en moeder niet gehuwd zijn, wordt enkel de moeder automatisch geregistreerd als juridisch ouder van het kind. De vader kan ook geregistreerd worden als juridisch ouder, doch moet daarvoor het kind officieel erkennen. Door allerlei omstandigheden kan het zo zijn dat dit niet is gebeurd. Naast het feit dat dit voor een kind een onprettig gevoel zal zijn, kan dit ook andere consequenties hebben, bijvoorbeeld bij het verdelen van een nalatenschap.
Om alsnog het vaderschap te laten vaststellen, dient u via uw advocaat daartoe een verzoek indienen bij de rechter. Dit gebeurt middels een artikel 1:207 BW procedure.
Een dergelijk verzoek zal niet zomaar worden toegewezen. U zult moeten aantonen dat uw beweerlijke vader ook daadwerkelijk uw vader is. Het is dan ook van belang dat u zoveel mogelijk informatie aanlevert waaruit dit blijkt. U kunt daarbij denken aan foto’s, uw geboortekaartje, (oude) brieven, getuigenverklaringen, enz.
Daarbij is het niet van belang of uw vader nog leeft of reeds overleden is. Ook maakt het niet uit hoe lang u al weet dat uw (beweerlijke) vader uw vader is. In een recentelijke zaak heeft een kind 40 á 50 jaren gewacht voordat deze vaststelling van het vaderschap verzocht. Zowel de rechtbank alsook het gerechtshof zagen hierin geen enkel probleem. De Wet stelt ook niet dat er een termijn verbonden is aan de vaststelling van het vaderschap.
Dit betekent dus dat ook na overlijden van de vader nog altijd een verzoek ingediend kan worden. Wordt het vaderschap vastgesteld en is de erfenis op dat moment al verdeeld, dan moeten de erfgenamen de erfenis weer terugstorten, zodat er opnieuw verdeeld kan worden. Immers, na vaststelling vaderschap is er een erfgenaam bij gekomen en deze heeft ook recht op (een deel van) de erfenis.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp of heeft u hulp nodig bij het indienen van een verzoek tot vaststelling van het vaderschap? Neem dan contact op met een van onze familierechtspecialisten! Dit kan ook via Whatsapp. App uw vraag naar 046-4206400 en wij gaan voor u aan de slag!