https://www.douffetheuts.nl/omgang-en-corona-kinderen-thuis-houden-of-toch-naar-de-andere-ouder/n176c0
 
Het was maar een kwestie van tijd voordat de volgende vraag bij ons binnenkwam: “Er is een Corona-crisis, moet ik nog wel meewerken aan de omgangsregeling met mijn ex?” En wat als de andere ouder ziek is? Of de noodmaatregelen aan zijn laars lapt? Wij leggen uit wat uw rechten en plichten zijn.
omgang-en-corona-kinderen-thuis-houden-of-toch-naar-de-andere-ouder

Omgang en Corona: kinderen thuis houden of toch naar de andere ouder?

Het was maar een kwestie van tijd voordat de volgende vraag bij ons binnenkwam: “Er is een Corona-crisis, moet ik nog wel meewerken aan de omgangsregeling met mijn ex?”

Het eerste antwoord is simpelweg: Ja. Er is (nog) geen sprake van een absolute lockdown. Het dagelijks leven gaat zo veel mogelijk door, ook al zijn veel winkels en bedrijven dicht. De noodmaatregelen die de overheid heeft opgelegd, zijn niet zodanig beperkend dat niemand het huis uit mag. Er is daarom geen enkele reden om de omgang niet door te laten gaan.  

Het wordt anders als de andere ouder ziek is. In het kader van het beperken van de verspreiding van het virus, is het dan wel aan te raden om de omgangsregeling tijdelijk op te schorten. Het landelijk advies is immers om in quarantaine te gaan als je ziek bent. In dat geval is contact met de kinderen via Facetime of Skype een optie. Let op: ziek zijn moet dan wel gaan om een vastgestelde Corona-besmetting, of om soortgelijke symptomen. Heeft de andere ouder een gebroken teen, dan is dat natuurlijk geen excuus om de omgang niet te laten doorgaan.

En wat als de andere ouder niet ziek is, maar wel nog dagelijks naar het werk gaat en met andere mensen in contact komt? Ook dat is waarschijnlijk geen geldige reden om de omgangsregeling op te schorten. Experts hebben inmiddels herhaaldelijk aangegeven dat kinderen veel minder vatbaar lijken voor het virus en zij, als ze het virus wel hebben, slechts milde klachten lijken te krijgen. De ouders moeten dan wel oog hebben voor beperking van de verspreiding van het virus. Als een kind opgroeit in twee huishoudens en vanuit beide huishoudens weer contact is met anderen, dan dienen beide gezinnen zich daarvan bewust te zijn en maatregelen te nemen.

En wat als de andere ouder moedwillig alle noodmaatregelen aan zijn laars lapt? En het kind daardoor wordt blootgesteld aan allerlei gezondheidsrisico’s? Dan kan de situatie worden getoetst aan art. 1:377a BW lid 2 jo. lid 3. Het recht op omgang kan, al dan niet voor bepaalde tijd, worden ontzegd. Alleen de rechter mag dit bepalen, eigenrichting is dus niet toegestaan. Daarbij moet worden opgemerkt dat het hier om een nieuw virus gaat, en er dus nog geen rechtspraak met vergelijkbare zaken is.

Maakt u zich zorgen om de gezondheid van uw kinderen en wenst u persoonlijk advies? Neemt u dan contact met ons op. Onze medewerkers staan u graag te woord!