https://www.douffetheuts.nl/hof-werkgever-aansprakelijk-voor-letselschade-door-meeliften-op-vorkheftruck/n158c0
 
Het hof in Den Bosch heeft op 2 april 2019 een werkgever aansprakelijk geacht voor een bedrijfsongeval met een vorkheftruck. In deze zaak liep een werknemer letsel op, doordat hij op de vork van een stapvoets rijdende vorkheftruck is gesprongen en daarop is meegelift.
Hof: werkgever aansprakelijk voor letselschade door meeliften op vorkheftruck

Het hof in Den Bosch heeft op 2 april 2019 een werkgever aansprakelijk geacht voor een bedrijfsongeval met een vorkheftruck.

In deze zaak liep een werknemer letsel op, doordat hij op de vork van een stapvoets rijdende vorkheftruck is gesprongen en daarop is meegelift. De bestuurder van de vorkheftruck schrok van de actie van zijn collega, stuurde naar links en trapte op de rem. De werknemer liep beenletsel op, omdat hij daardoor beklemd raakte tussen de verschoven zware lading. Zijn rechter scheenbeen brak op meerdere plaatsen gebroken en zijn rechter kuitbeen brak.

Het bleek dat meeliften op de vork van een vorkheftruc niet was toegestaan en in strijd was met de veiligheidsvoorschriften van de werkgever. De werkgever heeft echter onvoldoende toezicht gehouden op het naleven van de regels. Het werd ook toegestaan dat er in de praktijk wel vaker gebruik werd gemaakt van de vorkheftruck in strijd met de veiligheidsvoorschriften. Het Hof heeft geoordeeld dat de werkgever daardoor zijn zorgplicht heeft geschonden.

De werkgever heeft nog gesteld dat de werknemer opzet of bewuste roekeloosheid vanwege zijn gedrag kon worden verweten. Als dat het geval was, dan zou de werkgever niet aansprakelijk zijn.

Het Hof is was het daar niet mee eens. Volgens het hof was de werknemer zich namelijk kort voor het ongeval niet bewust van de roekeloosheid van het gevaar van zijn handelen. Zeker nu het kennelijk gebruikelijk was dat de vorkheftruck in strijd met de voorschriften werd gebruikt. Die lat ligt ook hoog.

De werkgever is aansprakelijk voor het bedrijfsongeval en moet de letselschade van de werknemer moet vergoeden. Wanneer werknemers een geintje willen uithalen, betekent dit dus niet automatisch: eigen schuld, dikke bult!

Is u een bedrijfsongeval overkomen? Wilt u meer informatie over uw rechten? Wilt u bijgestaan worden? Neem contact met ons op!