https://www.douffetheuts.nl/fiets-of-geen-fiets/n69c0
 
Fiets of geen fiets?
1 mei 2017
Douffet & Heuts
Deze nieuwe elektrische fietsen roepen vragen op, zoals: wat is de maximumsnelheid en hoe zit het met de aansprakelijkheid?
Fiets of geen fiets?

Fiets of geen fiets?

E-bike, Speed-pedelec, pedelec: Weet u wat het is ?

Deze nieuwe elektrische fietsen roepen vragen op, zoals: wat is de maximumsnelheid en hoe zit het met de aansprakelijkheid?  

De tijd dat iedereen wist wat er met “fiets” en “bromfiets” bedoeld wordt, is voorbij. Naast de fiets, bromfiets (maximaal 45 km/h) en de snorfiets (maximaal 25 km/h) rijden er vele andere soorten fietsen rond.  De E-bike, pedelec en speed-pedelec  zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld.

Ook de Wegenverkeerswet (WVW) en het verkeersaansprakelijkheidsrecht bevatten regels voor deze “fietsen met trapondersteuning”.

Een fietser en voetganger worden beschouwd als zwakkere verkeersdeelnemers en krijgen bij een aanrijding minimaal 50 % van hun letselschade vergoed.  Of uw fiets een fiets is, maakt dus verschil voor de letselschadevergoeding na een aanrijding met een auto. 

Een pedelec is een fiets met trapondersteuning door een elektromotor. Om vooruit te komen is het nodig om te trappen . De maximum snelheid is 25 km/h. De pedelec is geen motorrijtuig volgens de wet en wordt dus gelijk gesteld met de fiets. De gewonde pedelec fietser krijgt bij een aanrijding met een auto dus altijd minimaal 50% van de schade vergoed.

Een E-bike rijdt ook los van het gebruik van de trappers. De ebike wordt door de wet niet beschouwd als een fiets. Een E-bike die maximaal 25 km/h rijdt , staat gelijk aan een snorfiets. Is de maximale  snelheid hoger dan 25 km/h aan een bromfiets . En E-bikefietser kan bij een aanrijding met een auto geen beroep doen op de 50% regel.

Een speed-pedelec  is een pedelec die harder dan 25 km/h rijdt en wordt in de wet beschreven als een elektrische bromfiets. Na een aanrijding met een auto kan de gewonde bestuurder van deze fiets niet rekenen op minimaal 50 % schadevergoeding.

Wees dus bewust van de verschillen en de mogelijke gevolgen bij een ongeval!

 

Update: De speed-pedelec is in ieder geval geen fiets meer. Tenminste, sinds 01-01-2017 is het officieel een bromfiets en het moet de rijbaan op. Niet meer op het fietspad!