https://www.douffetheuts.nl/een-valse-melding-bij-veilig-thuis-wat-kunt-u-doen-en-wat-zijn-uw-rechten/n205c0
 
Geconfronteerd worden met een onterechte melding bij instanties zoals Veilig Thuis kan een verontrustende en emotioneel belastende ervaring zijn. Het is belangrijk om te weten dat u niet machteloos bent als dit u overkomt. In dit artikel geven wij tips over wat u kunt doen als iemand ten onrechte een melding heeft gemaakt bij Veilig Thuis, en welke stappen u kunt ondernemen om uzelf te beschermen en de situatie recht te zetten.
Een valse melding bij Veilig Thuis: wat kunt u doen en wat zijn uw rechten?

Blijf uw emoties de baas

Het is begrijpelijk dat u boos en gefrustreerd kunt zijn als u wordt geconfronteerd met een onterechte melding bij Veilig Thuis of een andere instantie. Het is echter belangrijk om kalm te blijven en niet in provocaties te trappen. Vermijd negatieve interacties en ga niet in op beschuldigingen via sms/whatsapp, e-mail of social media. Emotionele uitbarstingen zullen u vrijwel altijd op een later moment voor de voeten worden geworpen.

Verzamel bewijsmateriaal

Het is van belang om bewijs te verzamelen dat uw kant van het verhaal ondersteunt. Dit kan onder meer bestaan uit sms/whatsapp-berichten, e-mails, notities, foto’s, gespreksaantekeningen of andere stukken. Hiermee kunt u de situatie verduidelijken.

Neem contact op met Veilig Thuis

U heeft het recht om contact op te nemen met Veilig Thuis en uw kant van het verhaal te delen. Vertel hen over de onterechte aantijgingen en verstrek – in overleg met Veilig Thuis - het bewijsmateriaal dat u heeft verzameld. Leg rustig en feitelijk uit waarom de melding ongegrond is. Let op: indien u denkt dat u moeilijk kalm kunt blijven, vraag dan een derde om namens u contact op te nemen met Veilig Thuis. Verder heeft u in beginsel recht op een kopie van de gegevens die over u zijn opgenomen in het dossier. U kunt deze dan ook bij Veilig Thuis opvragen.

Juridisch advies zoeken

Het kan raadzaam zijn om juridisch advies in te winnen bij een advocaat die gespecialiseerd is op dit gebied. Een advocaat kan u begeleiden bij de stappen die u moet nemen en kan u helpen bij het beschermen van uw rechten, en de belangen van uw kind(eren).

Overweeg mediation

In sommige gevallen kan mediation helpen om conflicten op te lossen en tot een overeenkomst te komen. Dit kan nuttig zijn als er voortdurende geschillen zijn met bijvoorbeeld een ex-partner. Een geslaagde mediation is niet enkel voordelig voor u en uw ex-partner, maar (nog veel belangrijker) ook voor uw gezamenlijke kind(eren).

Uw kind(eren) op nummer 1

Hoe frustrerend de situatie ook wordt: houd altijd het welzijn van uw kind(eren) in gedachten. Blijf een liefhebbende en ondersteunende ouder, ongeacht de situatie. Dit is in het belang van uw kind(eren) en in het belang van uw toekomst.

Conclusie

Het is belangrijk om te weten dat u niet machteloos bent als er onterecht een melding wordt gedaan bij instanties zoals Veilig Thuis. Blijf kalm, verzamel bewijsmateriaal, neem contact op met de juiste instanties en zoek juridisch advies indien nodig. U heeft rechten als ouder, en het is belangrijk om die rechten te beschermen en ervoor te zorgen dat de belangen van uw kinderen voorop blijven staan.

Heeft u een probleem met een (valselijk) gemaakte melding bij Veilig Thuis of een andere instantie? Neem dan contact op met een van onze familierechtspecialisten. Dit kan ook via Whatsapp. App uw vraag naar 046-4206400 en wij gaan voor u aan de slag!